+30 210 77 77 188

Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα με τη λίστα εκδηλώσεων και συνεδρίων

Events

Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ

22/11/2018 @ 9:00 pm - 10/01/2019 @ 8:00 pm

Προληπτική Καρδιολογία-Καρδιακή Ανεπάρκεια. Από το Α στο Ω”

22-24 Νοεμβρίου 2018

Ξενοδοχείο Royal Olympic- Αθήνα

 

 

Χαιρετισμός Προέδρου

 

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι,

 

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο Σεμινάριο των Επιστημονικών Ενώσεων του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Royal Olympic, στην Αθήνα.

 

Η επιστημονική εκδήλωση διοργανώνεται από τις Επιστημονικές Ενώσεις του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος για το έτος 2018.

 

Το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας, προσπαθεί να διοργανώνει εκδηλώσεις υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος ώστε να συνεισφέρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση των καρδιολόγων και να προετοιμάζουν την νέα γενιά των καρδιολόγων που βρίσκονται στα στάδιο της ειδικότητας. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός δεν φτάνει η θεματολογία να είναι επίκαιρη, είναι σημαντικό επίσης να προσαρμοσθεί και ο τρόπος παρουσίασης, έτσι ώστε να προσεγγίζει την Κλινική καθημερινότητα των συναδέλφων.

Στο φετινό σεμινάριο των Επιστημονικών Ενώσεων θα παρουσιασθούν θέματα που αφορούν

 • Την καρδιακή ανεπάρκεια
 • Τους παράγοντες κινδύνου διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων και
 • Την περιφερική αρτηριακή νόσο.

Διαλέξαμε δηλαδή μία θεματολογία που άπτεται των τομέων στους οποίους εξελίσσεται κατά κύριο λόγο η Καρδιολογία σήμερα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο να γίνει κοινή γνώση ότι:

 • Η καρδιακή ανεπάρκεια απαιτεί πλέον σημαντική εξειδίκευση καθώς οι θεραπευτικές δυνατότητες έχουν αυξηθεί τόσο με την χρήση νεώτερων φαρμάκων όσο και συσκευών καθώς και επεμβατικών πράξεων. Ο τομέας πλέον της καρδιακής ανεπάρκειας τείνει να γίνει κύρια απασχόληση των μαχόμενων καρδιολόγων
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου και συννοσηρότητας των καρδιοπαθών. Είναι απαραίτητο επομένως οι Καρδιολόγοι να αποκτήσουμε όλες τις αναγκαίες γνώσεις για να μπορούμε να θεραπεύουμε τους διαβητικούς ασθενείς μας. Γίνεται επίσης σαφές ότι τα νεώτερα αντιδιαβητικά φάρμακα δεν ρυθμίζουν μόνον την υπεργλυκαιμία αλλά προσφέρουν επίσης προστασία από μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάματα.
 • Νέα φάρμακα καθημερινά αναπτύσσονται σε σχέση με την πρόληψη που αφορούν τις υπερλιπιδαιμίες και πιστεύω ότι σύντομα η νοσολογική αυτή οντότητα θα αντιμετωπίζεται με τρόπο παρόμοιο με τον εμβολιασμό και τις δόσεις υπενθύμισης.
 • Η περιφερική αγγειοπάθεια και με βάση το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Καρδιολογία στην χώρα μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας πρακτικής, καθώς η Καρδιολογία σαν ειδικότητα αποτελεί πλέον συνώνυμο της Καρδιαγγειακής Ιατρικής.

 

 

Δεν θα μπορούσε όμως να μην συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του σεμιναρίου τμήμα αφιερωμένο στους ειδικευομένους. Περιλαμβάνονται λοιπόν ειδικά φροντιστηριακά μαθήματα που αφορούν

 • Τις μορφές καρδιαγγειακής απεικόνισης, που παραδοσιακά ασχολούνται οι καρδιολόγοι (υπερηχοκαρδιογράφημα)
 • Τις μορφές καρδιαγγειακής απεικόνισης, που πλέον μπαίνουν στη επαγγελματική ενασχόληση του καρδιολόγου (μαγνήτης καρδιάς, αξονική στεφανιογραφία και αγγειακό υπερηχοκαρδιογράφημα)
 • Επεμβατική καρδιολογία
 • Αρρυθμίες
 • Βαλβιδοπάθειες
 • Νόσοι μυοκαρδίου και περικαρδίου

Ενώ θα υπάρχει ειδική συνεδρία για εκπαίδευση των εκπαιδευτών και συγκεκριμένα του τρόπου συγγραφής ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

 

Όπως ανέφερα και πιο πάνω μεγάλη σημασία έχει δοθεί στον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων που θίγονται κατά την διάρκεια του Σεμιναρίου. Για μια ακόμη φορά θα χρησιμοποιηθεί η παρουσίαση κλινικών περιστατικών σαν μέσο για την καλύτερη μετάδοση της γνώσης.

 

Τελειώνοντας σας καλώ να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας www.greekcardiology.gr όπου σε λίγο θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες του Κολλεγίου καθώς και να αποδεχθείτε την πρόσκληση να λαμβάνετε τα newsletter του Κολλεγίου.

Η παρουσία όλων σας θα μας τιμήσει και θα μας δώσει κουράγιο να συνεχίσουμε την εκπαιδευτική μας προσπάθεια.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

 

Λάμπρος Κ. Μιχάλης

Καθηγητής Καρδιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διευθυντής, Β΄Καρδιολογικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Ιωάννινα

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

 

15.00-16.00      Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς, Αξονική Τομογραφία Καρδιάς

16.00-17.00      Ηχωκαρδιογραφία,  Αγγειακό Υπερηχογράφημα

 

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

 

09.00-10.00      Επεμβατική Απεικόνιση, Καρδιακός Καθετηριασμός και Αγγειογραφία

11.15-12.15      Κολπική Μαρμαρυγή, Πτερυγισμός, Συγκοπή, Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος και Ανάνηψη

12.15-13.00      Βαλβιδοπάθειες

15.00-16.00      Οξέα στεφανιαία σύνδρομα

16.00-17.00      Χρόνια Ισχαιμική Καρδιοπάθεια, Νόσος Μυοκαρδίου, Νόσος Περικαρδίου

 

Τελικό Πρόγραμμα

 

 

Βεβαιώσεις παρακολούθησης

Η παραλαβή της Βεβαίωσης Παρακολούθησης θα δοθεί ηλεκτρονικά από την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018 και με τη χρήση του barcode που αναγράφεται στην κονκάρδα σας ΕΔΩ

 

Όλοι οι εγγεγραμμένοι σύνεδροι δικαιούνται σύμφωνα με τη διάταξη του ΕΟΦ (81867/19-11-2012) Βεβαίωση Παρακολούθησης, εφ’ όσον έχουν συμπληρώσει το

60% των συνολικών ωρών παρακολούθησης του Σεμιναρίου.

 

Details

Start:
22/11/2018 @ 9:00 pm
End:
January 10 @ 8:00 pm
Event Category: